Bekijk alle artikelen

"Kunnen we bij Strukton nóg ambitieuzer zijn?"

In mei 2023 is Manuela Studer bij Strukton begonnen als manager Sustainability. In dit blog stelt ze zich voor en vertelt ze over haar taak om van Strukton een nog duurzamer bedrijf te maken.

Ik ben geboren en opgegroeid in Zwitserland. Tien jaar geleden ben ik voor mijn werk naar Nederland verhuisd. Mijn werkgever verhuisde vervolgens naar Kopenhagen, dus ik verhuisde mee. Later heb ik ook nog in Zweden gewoond en gewerkt. In Scandinavië is sociale gelijkwaardigheid heel vanzelfsprekend: mannen en vrouwen zijn daar gelijk, dat spreekt me echt aan. Maar de winters vond ik te lang en te donker; ik wilde graag wat zuidelijker wonen. Daarom ben ik nu, tien jaar later, weer terug in Nederland. Ik woon in Den Haag, dicht bij het strand, daar kan ik lekker wandelen met mijn hondje. En ik heb hier nog vrienden van tien jaar geleden, dat maakte dat ik mijn draai snel weer kon vinden.

Leefbaarder

Van huis uit ben ik planoloog en geograaf. Ik hield me in het verleden bijvoorbeeld bezig met de duurzame inrichting van woonwijken. Ook toen zat dat duurzaamheidsgevoel er al in. Overigens is duurzaamheid voor mij breder dan alleen milieu. Wat mij betreft staat namelijk de mens centraal. Ik heb bijvoorbeeld met veel plezier gewerkt aan een project voor een bestaande wijk in het Zwitserse Basel. Er woonden 20.000 mensen, maar de wijk was dichtbebouwd met weinig groen. We hebben alle beschikbare plekken op een andere manier ingevuld: zitjes om samen koffie te drinken, een hoekje om te skateboarden, speeltuinen voor kinderen: zo kunnen de mensen elkaar vaker ontmoeten. Daar wordt een wijk leuker en leefbaarder van.

Quote icon Hoe leuk zulke projecten ook zijn, ik wilde graag méér impact maken. Quote icon

Manuela Studer

Ambitieus

Maar hoe leuk zulke projecten ook zijn, ik wilde graag méér impact maken. In 2017 heb ik een postdoctorale opleiding in maatschappelijk verantwoord ondernemen gedaan in Zwitserland. Die opleiding is een goede basis om in mijn werk meer te doen met ambities op het gebied van duurzaamheid. Die ambities kan ik kwijt in mijn werk bij Strukton. Het bedrijf heeft doelstellingen voor 2030 en 2035 vastgesteld op het gebied van uitstoot, afval, circulariteit, biodiversiteit en klimaatneutraal en eerlijk werken. Het is onze taak om die grote, abstracte doelen te vertalen naar concrete stappen en een tijdspad om de doelen te halen. En ze kritisch tegen het licht te houden: zijn we ambitieus genoeg of kunnen we hoger reiken? Dat heeft ook met techniek te maken: wat vandaag nog moeilijk is, kan morgen of overmorgen misschien wel en brengt doelen die nu onhaalbaar lijken, dichterbij.

Samenwerken

Niet alleen de inhoud maakt mijn werk bij Strukton een prachtige uitdaging, ook het organisatorische deel geeft veel voldoening. Ik houd van samenwerken en breng graag mensen en inhoud samen waar ik behoefte zie. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we samen meer kunnen bereiken dan iedereen in z’n eentje. Dat geldt ook voor onze internationale bedrijven; we hebben elkaar allemaal nodig. Daar helpt mijn internationale achtergrond en ervaring en mijn begrip voor verschillende culturen. Samen komen we verder.

Werk aan de winkel

Dat moet ook, we hebben veel werk te verzetten en kunnen niet volstaan met het minimale. Niet voor onszelf en niet voor opdrachtgevers – veel klanten vragen naar emissieloos bouwen en eisen een goede prestatie op de CO2-Prestatieladder, anders missen we opdrachten. Maar we zijn het ook verschuldigd aan onze medemens om alles te doen wat in ons bereik ligt. De kwetsbaarste mensen op de kwetsbaarste plekken lijden het meest onder klimaatverandering. Het is aan rijke landen om daar iets aan te doen. Het is dan ook niet voor niets dat bedrijven over een aantal jaar in hun jaarverslag moeten rapporteren over Corporate Social Responsibility (CSR). Dat wordt bij wet vastgelegd. Voor ons betekent het flink wat werk aan de winkel: we moeten deze regels vanaf 2026 in ons jaarverslag verwerken.

Enthousiast over duurzaamheid

Sinds mijn start bij Strukton heb ik vooral informatie verzameld, met hulp van alle mvo-coördinatoren en andere collega’s binnen het bedrijf. Er gebeurt al ontzettend veel op het gebied van duurzaamheid. Collega’s zijn heel enthousiast en zetten goede ideeën graag direct en snel om in de praktijk. We moeten ervoor zorgen dat al die initiatieven een plek krijgen binnen het duurzaamheidsbeleid van Strukton, zodat we het goede behouden en met elkaar kunnen delen. Strukton is een groot bedrijf; vaak weten collega’s van de ene werkmaatschappij niet waar collega’s van de andere werkmaatschappij mee bezig zijn. Dat is zonde. Daarnaast is het natuurlijk zo dat niet elke maatregel overal in het bedrijf past. Spoor is anders dan weg- en betonbouw, Strukton in Zweden verschilt van Strukton in Italië.

Structuur

Ik moet zeggen: daar komen mijn Zwitserse wortels goed van pas. Zwitsers overwegen ideeën en plannen wat langer voordat ze overgaan tot actie. We houden van structuur, van een plan goed inbedden. Dus ik zorg voor een gestructureerd raamwerk waarin alle pilots, initiatieven en projecten met betrekking tot CSR kunnen worden ingebed, gekoppeld aan de overkoepelende doelstellingen voor sustainability. Alle collega’s hebben toegang tot dat raamwerk en kunnen deelnemen aan projectgroepen en projecten. Als initiatieven en pilots succesvol zijn, kunnen we ze makkelijker over de hele organisatie uitrollen en zo onze doelstellingen efficiënter en makkelijker halen. Ik weet zeker dat als we de krachten van de verschillende landen en culturen samenbrengen, Strukton het nog verder gaat brengen op het gebied van sustainability.

"Ik weet zeker dat als we de krachten van de verschillende landen en culturen samenbrengen, Strukton het nog verder gaat brengen op het gebied van sustainability."

Duurzaamheid bij Strukton

In 2030 hebben wij geen schadelijke uitstoot en restafval meer op onze werklocaties, ontwerpen we circulair, hergebruiken we materiaal hoogwaardig en bouwen we met duurzame en circulaire materialen. Ook dragen al onze projecten in 2030 bij aan verbetering van een vitale bodem en biodiversiteit. In 2035 opereren wij klimaatneutraal. Zo maken wij impact, samen met onze partners in de keten.

Naar de website van Strukton

Meer verhalen

Artikel

“Kijk verder dan diploma’s”

Lees meer
Lees meer over “Kijk verder dan diploma’s”

Artikel

Bente in de rol van Bouwcoördinator

Lees meer
Lees meer over Bente in de rol van Bouwcoördinator

Artikel

Het vriendenteam van Molhoek-CCT

Lees meer
Lees meer over Het vriendenteam van Molhoek-CCT
Al onze verhalen

Quote icon Wij maken impact met onze diensten voor duurzame infrastructuur. Samen met onze partners in de keten. Vandaag maken we morgen. Wat doe jij? Quote icon

Check onze vacatures