Bekijk alle artikelen

Bente in de rol van Bouwcoördinator

Je moet overzicht kunnen bewaren, interesse hebben in wat er buiten speelt en snel kunnen schakelen. Ook is ervaring in de spoortechniek een must. Een technische achtergrond is handig, maar niet per se nodig om te starten in de rol van Bouwcoördinator Uitvoering (BCU). Naast haar werk als projectbeheerser doet Bente Schijff dat met veel plezier.

Verlengstuk van de uitvoerder

Grote en kleinere buitendienststellingen gaan niet vanzelf. Daar werken allerlei collega’s aan die ieder hun taak en rol hebben. Ook is er iemand nodig die al het werk van de vaak verschillende disciplines coördineert. Deze persoon is eigenlijk een verlengstuk van de uitvoerder en vaak zijn het dezelfde collega’s die de rol van BCU op zich nemen. Precies daarom werd er al eens een oproep gedaan aan alle medewerkers – ook zonder technische achtergrond – om BCU te worden. Bente besloot aan die oproep gehoor te geven.

Snel schakelen

Ruim twee jaar werkt ze bij Strukton Rail als projectbeheerser en vanuit die functie zorgt Bente er in de breedste zin van het woord voor dat een project beheersbaar blijft. “Dat betekent dat ik me bezighoud met de financiën, met de planning en met het beheer van alle documentatie”, zegt ze. Jaren geleden werkte ze bij de NS, onder meer in de functie van coördinator. “De rol van BCU is daarmee te vergelijken. Wat overeenkomt, is dat je snel moet kunnen schakelen en doorpakken. Je moet vooral in actie komen als er dingen fout gaan.”

Spil tussen disciplines

Om te leren en te ontdekken wat de taken van een BCU zijn, liep Bente tijdens een aantal buitendienststellingen met een ervaren BCU mee. “Tijdens zo’n buitendienststelling raakte een kraan de hoogspanningsmast”, vertelt ze. “Als BCU moet je er dan voor zorgen dat er iemand van onderhoud komt om te controleren of er schade is. Dat gaat allemaal in overleg met de uitvoerder en met de veiligheidsfunctionaris. Je bent eigenlijk de spil tussen alle verschillende disciplines en daarom moet je goed het overzicht kunnen bewaren.”

Quote icon Je moet snel kunnen schakelen en interesse hebben in wat buiten speelt Quote icon

Bente Schijff in de rol van Bouwcoördinator Uitvoering

Gewoon doen

Bente bepaalt zelf of en wanneer ze inschrijft op een dag,- nacht- of weekenddienst en probeert dat eens per maand te doen om in het ritme te blijven. “Het hangt heel erg af van mijn eigen werk en je moet je natuurlijk ook voorbereiden. Zo is er altijd een bijeenkomst waar de werkzaamheden worden doorgesproken. En de werkvoorbereider zet de informatie die je nodig hebt op SharePoint, dus je moet wel even de tijd nemen om dat door te lezen. Maar verder is het een kwestie van gewoon doen.” Dat deed ze voor de eerste keer zelfstandig bij de buitendienststelling op Amsterdam Oostelijk Eiland, waar in negen dagen tijd dertien wissels zijn omgebouwd.

Leren van elkaar

Bente: “Ik zat in dezelfde keet met de Leider Werkplekbeveiliging (LWB) en kreeg daardoor meer informatie over het werk. Dat was prettig dus dat is wel iets om mee te nemen naar andere diensten. Ik leer er ontzettend veel van en dat helpt me ook in mijn functie als projectbeheerser. Bovendien is de afwisseling tussen binnen zitten en buiten werken heel fijn. De collega’s buiten vinden het ook leuk dat ‘iemand van kantoor’ meeloopt. We leren elkaar kennen én we leren van elkaar want iedereen neemt andere kennis mee.

Wat maak jij morgen?

Wil jij ook zo'n diverse baan als Bente?

Bekijk alle vacatures

Bekijk vacatures

Vacature

Projectleider Spoorse Bovenleiding bij Strukton Catenary & Energy

Uren: 32-40 uur Projectmanagement / Contractmanagement Landelijk (Nederland) MBO 4/HBO

Lees meer
Lees meer over Projectleider Spoorse Bovenleiding bij Strukton Catenary & Energy

Vacature

Omgevingsmanager

Uren: 32-40 uur Projectmanagement / Contractmanagement Utrecht HBO / (Professionele) Bachelor's degree

Lees meer
Lees meer over Omgevingsmanager

Vacature

EMVI-strateeg

Uren: 32-40 uur Projectmanagement / Contractmanagement Utrecht HBO / (Professionele) Bachelor's degree

Lees meer
Lees meer over EMVI-strateeg
Bekijk alle vacatures