Bekijk alle artikelen

“Kijk verder dan diploma’s”

Strukton is een bedrijf met passie voor techniek en innovatie. Maar dat betekent niet dat je per se een technische achtergrond nodig hebt om er te kunnen werken. Tonine Luken, projectleider bij Strukton Rail Equipment is het levende bewijs.

Spoorwereld

“In 2019 was ik op zoek naar werk na het afronden van mijn studie Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Ik plaatste een bericht op LinkedIn en kwam zodoende in contact met Strukton Rail. Zij waren op zoek naar iemand die goed Italiaans sprak om de banden met een recent overgenomen Italiaans bedrijf te onderhouden.”

“Het was in het begin zeker even wennen. Ik wist bijna niets van Strukton en de spoorwereld was helemaal nieuw voor mij. Gelukkig ben ik heel nieuwsgierig en leerde ik veel door vragen te stellen. Ook waren er passievolle collega’s in overvloed die het leuk vonden om zaken uit te leggen.”

Veel afwisseling

“De kennismaking met Strukton beviel zo goed dat ik ben gebleven. In de afgelopen vijf jaren heb ik zeer uiteenlopende functies vervuld. Zo heb ik onder meer ervaring opgedaan bij de afdelingen Communicatie, Tender Support en Internationale Projecten, en bij Strukton Power. Nu ben ik projectleider bij Strukton Rail Equipment. Ik begeleid revisies en onderhoudsbeurten aan machines en locomotieven voor interne en externe klanten. Dat is erg leuk en uitdagend werk. Sinds juli 2023 ben ik ook hoofd Bedrijfsbureau en geef ik leiding aan de planners, engineers, projectleiders en werkvoorbereiders. Het is een mooie combinatie van complexe technische projecten managen en leidinggeven.”

Gezonde weerstand

“Na vijf jaar heb ik echt mijn plek gevonden. Mijn hart gaat vooral sneller kloppen van de complexere revisies, waarvoor machines drie maanden, of langer, bij ons binnen zijn. De uitdagingen en risico’s zijn groter, net als het budget – het is mooi om daarmee aan de slag te gaan, samen met het projectteam.

Als hoofd van het Bedrijfsbureau ben ik ook vaak in de werkplaats te vinden, om het resultaat van alle inspanningen te zien. Dat is het voordeel van bij een bouwbedrijf werken. De keerzijde is dat er soms gezonde weerstand is tegen verandering. Maar als je mensen goed meeneemt en het totaalplaatje schetst, gaan ze altijd om.”

“Werken bij Strukton bevalt me heel goed. Ik heb heel fijne collega’s die hart hebben voor de zaak en voor het spoor. Daar word ik zelf ook enthousiast van.”

Veel ruimte

Werken bij Strukton bevalt me heel goed. Ik heb heel fijne collega’s die hart hebben voor de zaak en voor het spoor. Daar word ik zelf ook enthousiast van. Strukton is een fijne werkgever die de mens centraal stelt. Er is veel aandacht voor wat jij nodig hebt om je werk te kunnen doen. Je kunt veel trainingen en ontwikkelingsprogramma’s volgen, zoals de Young Professionals, voor mensen die net in dienst zijn, en het Leiderschapsprogramma, een traject van een jaar dat ik zelf ook volg. Er is heel veel ruimte voor eigen inbreng.”

Kijk verder dan diploma’s

“Voor wie twijfelt over een carrière bij een technisch bedrijf, zeg ik: gewoon doen. Vertrouw op jezelf en je eigen capaciteiten, kijk niet alleen naar diploma’s. En ga het vooral zelf ervaren. Kijk maar naar mij; ook met een bachelor Italiaans kun je projectleider worden binnen een bouwbedrijf!”

Tonine Luken is projectleider en hoofd Bedrijfsbureau bij Strukton Rail Equipment in Zutphen. In 2023 werd zij door RailCargo Information uitgeroepen tot Talent van het Jaar.

Wat maak jij morgen?

Wil jij ook zo'n leuke baan bij Strukton Rail?

Bekijk alle vacatures