Wat doet een monteur Seinwezen?

Monteur Seinwezen

Bij Strukton Rail werken we met veel verschillende specialisten, zoals een monteur Seinwezen. Als monteur Seinwezen heb je een gevarieerd en gespecialiseerd takenpakket. Je werkt aan preventief onderhoud van de beveiligingssystemen aan het spoor. Met als reden dat deze nu en in de toekomst goed blijven werken. Je werkt binnen de gestelde tijd en de afgesproken eisen. Dat betekent dat je werk af is binnen afgesproken tijd, omdat de treinen vlak daarna weer gaan rijden. Je werkt op dagelijkse dag aan het installeren, inspecteren, testen, onderhouden of repareren van alles dat met het seinwezen te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan elektrische spoorwegovergangen, seinen, seinapparatuur, wissels, lijnstukken of communicatiesystemen binnen een spoorsysteem.

Wat doet een monteur Seinwezen?

Elke taken die je uitvoert zijn bijvoorbeeld:

 • Het voorbereiden van de werkzaamheden aan het seinwezen;
 • Het verzamelen van materialen en gereedschappen;
 • Het uitvoeren van inspecties, het verrichten van metingen en het invullen van het inspectieformulier;
 • Het lokaliseren en herstellen van gebreken aan het seinwezen;
 • Zorg dragen voor de afhandeling van de storing;
 • Het uitvoeren van de veiligheidstaken;
 • En het vrijgeven van de installatie na het onderhoud.

Vacature monteur Seinwezen

Bij Strukton Rail hebben we geregeld nieuwe vacatures voor een monteur Seinwezen of seinwezenmonteurs. Je hebt een talent voor elektrotechniek, de drive om goed werk af te leveren en je bent stressbestendig. De treinen moeten immers wel weer op het juiste tijdstip gaan rijden. Jij helpt daarbij. Want dankzij jou rijden de treinen!

Quote icon Ik doe mijn werk met heel veel plezier. Misschien dat ik nog wil doorgroeien naar technisch specialist Quote icon

Mohamed Karroum - seinwezenmonteur

Mohamed Karroum, seinwezenmonteur

Hoofdmonteur seinwezen spoorwegen

Wil je graag van monteur Seinwezen doorgroeien naar bijvoorbeeld een positie van hoofdmonteur seinwezen spoorwegen? Bij Strukton Rail is dat mogelijk. We hebben geregeld nieuwe functies openstaan, die je kunnen helpen om de stap te maken naar specialist.

Werken bij Strukton Rail

Ben je benieuwd hoe het is om bij Strukton Rail te werken? Wij hebben medewerkerstevredenheid en ontwikkeling hoog op de agenda staan. Onze medewerkers hebben bijvoorbeeld een 8,1 gegeven op hun algemene tevredenheid binnen Strukton Rail. Daar zijn we maar wat trots op! Je krijgt als monteur Seinwezen veel ruimte om eigenaarschap te pakken over de inhoud van je werk. Maar ook over de inrichting van je werktijden. We geven veel vrijheid, ruimte voor initiatief en ontwikkeling. We helpen je daarnaast graag met jouw vakinhoudelijke ontwikkeling. Welke trainingen of cursussen heb je nodig? Jouw werk bij Strukton Rail is niet alleen erg leuk en leerzaam, we vinden het nog belangrijker dat je na je werk weer veilig thuiskomt. Veilig uit en thuis, noemen we dat.

Wil jij werken als monteur Seinwezen?

Bekijk de vacatures van monteur Seinwezen hieronder en stuur jouw motivatiebrief en cv direct in. Liever eerst persoonlijk contact? Onze recruiters spreken graag met je! Benieuwd naar alle specialismes binnen Strukton Rail? Bekijk dan deze pagina

Veelgestelde vragen

 • Waar seinen plaaten?

  Bediende seinen liggen altijd op plaatsen waar wissels liggen, dus alleen op emplacementen. Er ligt dan ook altijd een wissel achter een bedienend sein.

 • Hoe werkt een sein?

  Seinen hebben invloed op een bepaald deel van het spoor, afhankelijk van hun positie. Dit deel kan ofwel geen stroom hebben, ofwel van stroom worden voorzien. Als er geen stroom is, moet elke trein stoppen. Seinen zijn daarom belangrijk om treinen veilig te laten stoppen.

 • Wat betekent een geel sein?

  Een geel treinsein geeft aan dat de machinist moet voorbereiden om te stoppen voor het volgende sein. Een geel sein kan ook aangeven dat er een snelheidsbeperking van kracht is op het spoor, dus de machinist moet de snelheid van de trein aanpassen aan de voorgeschreven limiet.

Vacatures monteur Seinwezen

Kom je bij Strukton werken?

We hebben voor elk specialisme wel een vacature open staan, kijk snel!

Bekijk alle vacatures