Wat doet een monteur Bovenleiding (monteur BVL)?

Monteur Bovenleiding (monteur BVL)

De bovenleiding is een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische spoorweg. Het is de drager van de stroom die de treinen aandrijft. De bovenleiding is gemaakt van metalen draden die boven de sporen hangen en worden ondersteund door palen. Net als elk ander mechanisch systeem heeft de bovenleiding regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Dit is waar de monteur Bovenleiding (monteur BVL) in beeld komt.

Wat doet een monteur Bovenleiding (monteur BVL)?

Een monteur Bovenleiding (monteur BVL) is verantwoordelijk voor het onderhoud van de bovenleiding. Dit omvat onder andere het controleren van de draden op beschadiging, het vervangen van beschadigde draden en het vervangen van defecte isolatoren en bevestigingsmiddelen. Monteurs bovenleiding werken vaak in teams en gebruiken gespecialiseerde gereedschappen en apparatuur, waaronder hoogwerkers en testapparatuur, om hun werk uit te voeren.

De taken van een monteur BVL

Een monteur BVL heeft een breed scala aan taken, waaronder:

1. Het controleren van de staat van de bovenleiding

De monteur BVL moet regelmatig de toestand van de bovenleiding controleren. Dit omvat het controleren op beschadigingen, slijtage en corrosie. Als er beschadigingen worden gevonden, moeten deze onmiddellijk worden gerepareerd.

2. Het vervangen van beschadigde draden

Als er draden zijn beschadigd, moet de monteur deze vervangen. Dit omvat het verwijderen van de beschadigde draad en het vervangen door een nieuwe draad. Dit werk kan soms gevaarlijk zijn, vooral als de monteur op grote hoogte moet werken.

3. Het vervangen van isolatoren en bevestigingsmiddelen

Als er isolatoren of bevestigingsmiddelen defect zijn, moet de monteur deze vervangen. Isolatoren zijn belangrijk omdat ze de bovenleiding isoleren van andere objecten. Bevestigingsmiddelen houden de bovenleiding op zijn plaats.

4. Het uitvoeren van testen

Monteurs BVL moeten testen uitvoeren om ervoor te zorgen dat de bovenleiding goed functioneert. Dit omvat het uitvoeren van spanningstesten om ervoor te zorgen dat de juiste spanning op de bovenleiding staat. Ze moeten ook testen uitvoeren om ervoor te zorgen dat er geen lekstroom is en om de aarding te testen.

Quote icon "Strukton investeert continu. We hebben onlangs zes nieuwe hoogwerkers in gebruik genomen en we hebben een nieuwe, lichtere valgordel." Quote icon

Kerem Sahin, bovenleiding- en draagconstructiemonteur

Kerem Sahin, bovenleiding- en draagconstructiemonteur

Vacature monteur Bovenleiding (monteur BVL)

Om als monteur Bovenleiding (monteur BVL) te werken, zijn er enkele vereisten waaraan moet worden voldaan. Ten eerste moet de monteur een technische opleiding volgen in elektriciteit, elektronica of een gerelateerd vakgebied. Ze moeten ook een grondige kennis hebben van elektrotechniek en de werking van elektrische treinen.

Daarnaast moet de monteur Bovenleiding (monteur BVL) ook in goede fysieke conditie zijn, omdat het werk vaak op grote hoogte wordt uitgevoerd. Ze moeten ook bereid zijn om in verschillende weersomstandigheden te werken en vaak onregelmatige uren te maken. Goede communicatievaardigheden en teamwork zijn ook belangrijk, omdat het werk vaak in teams wordt uitgevoerd.

Veiligheid op de werkplek

Veiligheid is een van de belangrijkste aspecten van het werk van een monteur Bovenleiding (monteur BVL). Werkzaamheden op grote hoogte kunnen gevaarlijk zijn en het is belangrijk dat de monteur de juiste veiligheidsuitrusting draagt, zoals harnassen en veiligheidshelmen. Ook moet de monteur regelmatig training krijgen over veiligheid op de werkplek en weten wat ze moeten doen in geval van een noodgeval.

De toekomst van het werk van een monteur BVL

Het werk als monteur BVL zal naar verwachting in de toekomst belangrijk blijven. Elektrische treinen worden steeds populairder en de vraag naar technici die deze treinen kunnen onderhouden zal waarschijnlijk toenemen. Ook de ontwikkeling van nieuwe technologieën en apparatuur zal waarschijnlijk nieuwe uitdagingen en mogelijkheden creëren voor monteurs bovenleiding.

Wil jij werken als monteur BVL?

Een monteur Bovenleiding (monteur BVL) is een essentieel onderdeel van de spoorwegindustrie. Hun werk zorgt ervoor dat elektrische treinen veilig en betrouwbaar kunnen blijven rijden. Het werk kan gevaarlijk zijn, maar met de juiste training en uitrusting kunnen ze hun werk veilig uitvoeren. Als je geïnteresseerd bent in techniek en werken op hoogte, kan een baan als monteur BVL een interessante carrièremogelijkheid zijn.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de taken van een monteur BVL?

    De taken van een monteur Bovenleiding (monteur BVL) omvatten het controleren van de staat van de bovenleiding, het vervangen van beschadigde draden, het vervangen van isolatoren en bevestigingsmiddelen en het uitvoeren van testen.

  • Is het werk van een monteur BVL gevaarlijk?

    Ja, het werk van een monteur Bovenleiding (monteur BVL) kan gevaarlijk zijn omdat het vaak op grote hoogte wordt uitgevoerd. Daarom is het belangrijk dat de monteur de juiste veiligheidsuitrusting draagt en regelmatig wordt getraind in veiligheid op de werkplek.

  • Hoe ziet de toekomst eruit voor het werk van een monteur BVL?

    Naar verwachting zal de vraag naar monteurs BVL in de toekomst blijven toenemen vanwege de groeiende populariteit van elektrische treinen. Ook zal de ontwikkeling van nieuwe technologieën en apparatuur nieuwe uitdagingen en mogelijkheden creëren voor monteurs bovenleiding.

Kom je bij Strukton werken?

We hebben voor elk specialisme wel een vacature open staan, kijk snel!

Bekijk alle vacatures