Wat doet een financial controller?

Financial controller

Een sterke financiële positie is essentieel voor het succes en de groei van onze organisatie. Het biedt stabiliteit, groeikansen, investeringsmogelijkheden en een solide basis voor risicobeheer. Bovendien is het bevorderlijk voor het welzijn van de medewerkers. De financial controller speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de financiële gezondheid en stabiliteit van het bedrijf.

Wat doet een financial controller?

Voor de financial controller draait alles om het financiële welzijn van onze organisatie. Een financieel controller monitort de financiële activiteiten, analyseert gegevens en biedt strategische inzichten aan het management. De controller geeft vaak leiding aan een team van financiële professionals.

De verantwoordelijkheden van de financial controller

De financial controller heeft een divers scala aan taken en verantwoordelijkheden, zoals:

Financiële planning en analyse

De financieel controller ontwikkelt en implementeert financiële plannen en strategieën. Dit omvat budgettering, prognoses en het analyseren van financiële gegevens om trends, risico’s en kansen te identificeren. Met diepgaande financiële analyses helpt de financieel controller het bedrijf weloverwogen beslissingen te nemen en zijn financiële doelstellingen te bereiken

Financiële rapportage en compliance

De financieel controller stelt ook financiële rapporten op, zoals winst- en verliesrekeningen, balansen en kasstroomoverzichten. Deze rapporten bieden essentiële informatie aan stakeholders, zoals investeerders, aandeelhouders en toezichthoudende instanties. Ook zorgt de financieel controller ervoor dat wordt voldaan aan relevante financiële voorschriften en rapportagestandaarden zoals IFRS.

Interne controles en risicobeheer

Financial controllers stellen beleid en procedures op om de activa van de organisatie te beschermen en de nauwkeurigheid van financiële gegevens te waarborgen. Door financiële risico’s te identificeren en te beperken, beschermen zij het bedrijf tegen mogelijke verliezen en zorgen ze voor naleving van de best practices.

Vacature financial controller

Om uit te blinken als financieel controller heb je een diverse set vaardigheden nodig die technische financiële expertise combineren met strategisch denken en leiderschapsvaardigheden. Essentiële vaardigheden zijn:

Financieel inzicht

De financieel controller heeft diepgaand inzicht in boekhoudprincipes, financiële analysetechnieken en het algehele financiële landschap. Daarnaast is de financieel controller analytisch sterk.

Strategisch denken én oog voor detail

Financieel controllers zijn niet alleen gericht op dagelijkse activiteiten, maar dragen ook bij aan de langetermijnfinancieringsstrategie van de organisatie. Essentieel is het vermogen om strategisch te denken en kansen voor groei en verbetering te identificeren. Tegelijkertijd is nauwkeurigheid en precisie van het grootste belang.

Leiderschap en communicatie

Vaak heeft de financial controller te maken met verschillende belanghebbenden, waaronder leidinggevenden, afdelingshoofden en externe accountants. Om complexe financiële informatie effectief over te brengen en besluitvormingsprocessen te beïnvloeden zijn uitstekende leiderschaps- en communicatievaardigheden nodig.

Wil jij werken als financial controller?

Binnen Strukton zijn regelmatig vacatures voor financieel controllers en andere functies in de financiële richting. Check onze vacatures hieronder en geef je op voor de Job Alert. Je krijgt dan een seintje als er een nieuwe vacature bij komt.

Check onze huidige vacatures

Vacature

Plant Controller

Uren: 32-40 uur Staf Overijssel HBO / (Professionele) Bachelor's degree

Lees meer
Lees meer over Plant Controller

Vacature

(Junior) Financial Analist

Uren: 32-40 uur Staf WO / Master's degree

Lees meer
Lees meer over (Junior) Financial Analist

Vacature

(Junior) CSRD analist

Uren: 32-40 uur Staf WO / Master's degree

Lees meer
Lees meer over (Junior) CSRD analist
Alle vacatures

Job Alert

Blijf op de hoogte van nieuwe vacatures en schrijf je in voor de Strukton Job Alert

Jobalert