Niet brons, niet zilver maar goud! Wij hebben het Gouden Keurmerk Talentontwikkeling 2025 uitgereikt gekregen! Dit keurmerk krijg je niet zomaar. Je moet aantonen dat je écht inzet op talentontwikkeling. Dit maakt ons ontzettend trots. Het Keurmerk is uitgereikt door dr. Mirjam Baars MBA in samenwerking met TMA en Reflective. Hieronder een greep uit de elementen in ons HR-beleid die ertoe hebben geleid dat wij deze mooie erkenning hebben gekregen:
Diverse HR-businesspartners en L&D-collega’s binnen Strukton zijn gecertificeerd om een talententest (TMA) bij medewerkers af te nemen en te interpreteren. Sommige gecertificeerde TMA-medewerkers kunnen TMA ook inzetten op teamniveau. Binnen een team ontstaat dan inzicht in wie welke talenten heeft. Medewerkers in een team leren zo hoe zij zichzelf en hun collega’s zo optimaal mogelijk op hun talenten kunnen inzetten.
Onboarding is een belangrijk onderwerp bij Strukton. Ieder kwartaal wordt een introductiedag georganiseerd. Leidinggevenden worden geholpen om de onboarding zo goed mogelijk te begeleiden. Vanuit de afdeling recruitment wordt de onboarding gecoördineerd. Binnen Strukton Rail is een app ontwikkeld die nieuwe medewerkers helpt om hun weg te vinden binnen de organisatie.
Wij werken met een functiehuis. Medewerkers kunnen digitaal zien wat de verschillende functies zijn binnen hun business line. Dit helpt om alvast na te denken over een volgende stap en ontwikkeling daarbij. Om de ontwikkeling van medewerkers te stimuleren, vinden career coachingsgesprekken plaats.
Collega’s die al langer binnen Strukton werkzaam zijn kunnen deelnemen aan ons mid-career programma. In dit programma werk je in subgroepjes aan een project dat iets toevoegt aan de organisatie.
Ook hebben we het ‘fit’-programma voor young professionals (max. 30 jaar oud). Dit programma is gericht op de persoonlijke ontwikkeling.
Bij Strukton Rail hebben we een groot leiderschapsprogramma uitgevoerd. Tijdens dit programma hebben alle leidinggevenden een talententest (TMA) ingevuld. Thema’s die centraal stonden, zijn: diversiteit/inclusie, persoonlijk leiderschap, coachend leiderschap en generatiemanagement.
Wij hebben op strategisch niveau een helder beeld gecreëerd van de thema’s waarop medewerkers zich moeten ontwikkelen. Denk aan vakmanschap, veiligheid, digitalisering, duurzaamheid, het binden en boeien van medewerkers en een fitte en wendbare organisatie.
Binnen Strukton richten zich enkele HR-medewerkers specifiek op vitaliteit en verzuim. Zij begeleiden medewerkers tijdens ziekte. Ook zorgen zij ervoor dat medewerkers niet in verzuim terechtkomen.
Om voor het Gouden Keurmerk in aanmerking te komen, is het HR-beleid van Strukton geëvalueerd aan de hand van het Keurmerk Talentontwikkeling Maturity Model. Dit houdt in dat per HR-proces nagegaan is of talentontwikkeling hier voldoende in vertegenwoordigd is. Hieronder is het Keurmerk Talentontwikkeling Maturity Model weergegeven.
Het Keurmerk Talentontwikkeling is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek (het proefschrift van dr. Mirjam Baars) en 30 jaar praktijkonderzoek naar talentontwikkeling in organisaties.
Aan de hand van het Keurmerk Talentontwikkeling Maturity Model kunnen bedrijven en instellingen hun HR-processen spiegelen aan die van andere organisaties. Ze zien dan in één oogopslag op welke manier hun HR-processen aangescherpt kunnen worden. Op deze manier kunnen ze talentontwikkeling goed borgen in hun HR-systeem, wat ertoe leidt dat medewerkers zich niet alleen optimaal ontwikkelen maar ook dat ze hierdoor als werkgever gemakkelijker nieuw talent aantrekken.
Meer informatie: Website Keurmerk Talentontwikkeling