Bekijk alle artikelen

Als trainee zie je alle hoeken van ons bedrijf

Mark Vriens (27) en Thomas van der Laan (23) zijn door ‘het lot’ – in dit geval corona – in oktober 2020 als trainees bij Strukton terechtgekomen. Mark werkte bij een licht- en geluidsbedrijf in Hengelo totdat de evenementenbranche stil kwam te liggen. Thomas heeft de opleiding Aviation gedaan en tijdens zijn afstuderen zat de luchtvaartsector op slot. In hun traineeship doen Thomas en Mark gedurende twee jaar werkervaring op bij diverse afdelingen en onderdelen van Strukton Rail.

Welke ervaringen doe je hier op als trainee?

Mark: “Ik ben begonnen bij het tendermanagement van Strukton. Toen we een saneringsproject op Amsterdam Centraal hadden gewonnen, heb ik daar samen met een collega de integrale werkvoorbereiding voor gedaan. Je bent dan verantwoordelijk voor planningen, bijhouden van de coördinatie, bewaking van de tijd. Uiteindelijk is het project ook in uitvoering gegaan en ben ik als coördinator op de bouwplaats zelf geweest. Dan maak je het complete plaatje mee; heel leuk om te ervaren.”

Thomas: “Ik heb al heel veel van het bedrijf gezien, van tendermanagement en projecten tot onderhoud op contractgebieden. Momenteel ondersteun ik de werkvoorbereiding op de discipline Seinwezen in Groningen en Friesland. Verder zit ik onder andere samen met andere trainees in een groepje om de digitale strategie van Strukton te verbeteren. Super divers allemaal en dat maakt het werk ook zo leuk.”

Welke sterke punten zien jullie?

Mark: “Ik ben hartstikke blij met de kansen die Strukton mij biedt. Het mooie aan het traineeship is dat er echt naar de persoon wordt gekeken. Hoe is jouw ontwikkeling en wat past daar bij? Er wordt maatwerk geleverd, maar het hangt er ook wel vanaf hoeveel energie je er zelf in steekt. Als het initiatief van twee kanten komt, kun je binnen Strukton erg ver komen.”

Thomas heeft grotendeels dezelfde ervaring wat betreft begeleiding. “Aan het begin zocht ik heel erg de begeleiding op, maar je moet ook zelf je handen uit de mouwen steken en vragen durven te stellen. Kijken wat goed bij je past. Dan kom je een heel eind.”

Quote icon Als het initiatief van twee kanten komt, kun je binnen Strukton erg ver komen. Quote icon

Mark, trainee bij Strukton

Hoe beleef je de samenwerking met collega’s?

Thomas: “We krijgen veel ruimte om de organisatie te verbeteren. Vaak hoor ik: ‘Als je ziet dat het anders kan, dan hoor ik het graag’. Sommige collega’s lopen al jaren tegen vaste problemen aan maar zien de oplossing soms niet. Ze hebben een frisse blik nodig en dan heb je als trainee een mooie gelegenheid.”

Marks ervaring is dat sommige collega’s in het begin wat sceptisch waren. “Trainees komen even kijken en gaan dan weer weg, zo was de gedachte. Maar nu merken we toch wel dat de waarde die wij leveren gewaardeerd wordt. Er zijn zelfs mensen in de organisatie die vragen ‘of er nog een paar trainees zijn’. Verder merk ik dat er altijd naar je geluisterd wordt. Niemand die zegt: ‘Zoek het zelf maar uit.’ Iedereen wil de ander helpen. Dat vind ik heel krachtig van Strukton.”

Zijn er ook verbeterpunten te noemen?

Mark: “We zijn met vier trainees tegelijk begonnen; Wessel, Wouter, Thomas en ik. Als groepje hebben we vaak contact met elkaar. Je ziet dat mensen die alleen als trainee beginnen soms moeilijk hun weg vinden. Je krijgt zóveel informatie in het begin, het is belangrijk dat je die mensen niet laat aan hun lot overlaat.”

Thomas: “Mensen boeien en binden kan Strukton heel goed, mensen behouden is soms lastig. Dat komt denk ik ook doordat de begeleiding vooral verwacht wordt van mensen die al in een bepaalde functie zitten en het zelf al heel druk hebben. Als ik meeloop in een projectteam moet de werkvoorbereider mij in alles wegwijs maken. Misschien moet je daar een apart team voor samenstellen .”

Denk je dat Strukton jouw plek is?

Thomas: “Door mijn traineeship zie ik alleen maar meer kansen; aan keuzemogelijkheden geen gebrek. Het lijkt me in ieder geval hartstikke gaaf om te groeien naar projectmanager; om dan afwegingen te maken in kwaliteit, geld, capaciteit en inzet. Of dat nu bij Projecten, Onderhoud of elders in het bedrijf is, dat weet ik nog niet. Ik heb nog even de tijd om een keus te maken, maar voor mezelf is het wel fijn om een vast plekje te hebben. Dat geeft meer rust.”

Mark: “Strukton is echt een dynamisch bedrijf binnen een sector die ik als kind al interessant vond. Ik weet nog niet precies welke functie bij mij zal passen, maar ik heb zeker het idee om de komende jaren bij Strukton te blijven. Ik zie mezelf niet puur in de techniek werkzaam, maar er zijn ook heel veel andere zaken nodig om de techniek te faciliteren. Daarin kan ik ondersteunend werkzaam zijn.”

Quote icon Door mijn traineeship zie ik alleen maar meer kansen; aan keuzemogelijkheden geen gebrek. Quote icon

Thomas, trainee bij Strukton

Zet jouw carrière op het juiste spoor

Meer weten over hoe het is om stage te lopen bij Strukton?

Ga naar stage bij Strukton