Bekijk alle artikelen

Strukton heeft jongeren hard nodig voor de toekomst

Struktons jongerennetwerk Scope bestaat vijftien jaar. Een mooie gelegenheid om Strukton-directeuren aan de tand te voelen over de waarde van young professionals voor de organisatie. Vier Scope-leden gaan er eens goed voor zitten.

“Vijftig jaar? Als het aan mij ligt, gaat dat flink omlaag”, zegt Richard Majoor, directeur internationale projecten bij Strukton Civiel. Hij heeft het met Scope-leden Annelotte Feijth en Dwayne Ansah over de gemiddelde leeftijd van Strukton-medewerkers. “We moeten zuinig zijn op de jonge generatie binnen Strukton. Young professionals zijn essentieel voor het bedrijf. Ze zijn energiek en kritisch, denken en leren anders. Hun leercurve is ontzettend stijl: ze komen van de opleiding af en leren in de drie, vier jaar daarna ontzettend veel. Dat moeten we koesteren. Als we dat niet doen, gaan ze naar een andere werkgever.”

Luisteren

Ook Tjark de Vries, directeur Strukton Rail Nederland, benadrukt dat young professionals van grote waarde zijn, tijdens zijn gesprek met Scope-leden Danny van den Burg en Daisy de Pater. “Als we als bedrijf beter willen worden, moeten we naar young professionals luisteren. Bij digitaliseren bijvoorbeeld. Dat moet je, met alle respect, niet met mensen van mijn leeftijd willen doen. Dan zit je in de verkeerde film.”

Meedenken

Strukton is er veel aan gelegen om jonge professionals binnen te halen en te houden, zeggen beide directeuren. De Vries: “Daar zal het de komende jaren veel over gaan: hoe kunnen we jullie, de jonge professionals, behouden voor onze organisatie? Niet alleen jonge mensen met een kantoorfunctie, maar ook mensen buiten, de monteurs. We moeten ze een interessant pakket bieden aan arbeidsvoorwaarden én inhoud. Veel young professionals vinden het belangrijk om mee te denken over de toekomst van het bedrijf.” Maar, zo zeggen beiden, het gaat wel twee kanten op: young professionals zullen dus ook actief naar hun leidinggevende moeten stappen om hun wensen kenbaar te maken. Majoor: “Er is niets demotiverender dan wanneer een bedrijf een nieuw iemand aanneemt voor een positie boven jou, helemaal als je diegene kent en ermee samenwerkt. Dus als jij denkt: ik kan het ook, of bijna, bespreek het met je leidinggevende en geef aan wat je nodig hebt om het te kunnen.”

Hou vol

De jonge generatie is een stuk mondiger dan de ouderen op de werkvloer. Dat is wel een valkuil, waarschuwt Majoor. “Je moet geduld hebben tot je kansen geboden krijgt en niet elke kans krijg je meteen morgen. Je moet groeien in een organisatie, je strepen verdienen. Kijk om je heen, waar je meer kan leren.” De Vries vult aan: “Veranderen gaat niet vanzelf. Als je ervan overtuigd bent dat je de goeie dingen doet, dan moet je volhouden. Ja, het stormt weleens, het gaat niet altijd in een stijgende lijn omhoog. Maar ook als het stormt, moet je niet van je fiets afstappen.”

Scope - Hét netwerk voor de young professional

Scope is er voor de young professionals binnen Strukton in Nederland. Netwerken, ontwikkelen en ontdekken staan centraal.

Ontdek meer over Scope

Wekelijks de nieuwste vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor de jobalert

Aanmelden