De eerste praktijkervaring van studenten is veelal bepalend voor de keuzes die zij maken in hun verdere loopbaan. Naar de toekomst toe wordt het volgens Victor Burgmeijer, Hoofd Werkvoorbereiding bij Strukton Rail, noodzakelijk dat de werving van technisch specialisten anders verloopt. ROC Midden Nederland – Tech College Nieuwegein en Strukton Rail gaan daarom een samenwerking aan.
Studenten van het ROC met interesse in techniek brengen we op verschillende manieren in contact met Strukton. Een leerzame ervaring waarbij studenten kennismaken met de branche en praktijkechte situaties. Oftewel ‘learning on the job’! “Op deze manier zullen wij potentiële kandidaten vroegtijdig betrekken, enthousiasmeren en binden bij Strukton”, aldus Victor.
Als opleidingsteam van Strukton streven wij ernaar om de samenwerking met scholen en opleidingsinstituten te blijven stimuleren. Tevens willen wij ons opleidingspakket uitbreiden door uitdagende en realistische casussen aan te dragen. “Hoe gaaf zou het zijn als studenten in teams een tendertraject doorlopen voor een toekomstig spoorproject en ze met elkaar te laten concurreren om de beste oplossing en aanbieding te maken”.
Onlangs hebben tweedejaars studenten van het ROC een bezoek gebracht aan Bokkeduinen. Het opleidingscentrum van Strukton Rail in Amersfoort. In een collegesetting vertelden wij over gave integrale projecten waar Strukton aan werkt en onderhoud pleegt. Met ruimte voor vragen en interacties namen wij de studenten mee in hetgeen waar Strukton voor staat.
Sint Jan Tiesma is docent Civiele Techniek van ROC Midden Nederland en begeleidt studenten tijdens de bezoeken aan Strukton. Sint Jan sluit zich volledig aan bij het standpunt van Victor. “Het is van essentieel belang dat organisaties als Strukton de zichtbaarheid van hun werkzaamheden vergroten en onder aandacht brengen bij deze jongere doelgroep. Zij zijn ten slotte de toekomst.” De samenwerking met Strukton is de eerste stap om jongeren te enthousiasmeren voor de branche.
Naast de bedrijfsbezoeken en gastcolleges komen er wekelijks, voor een periode van twintig weken, derdejaars studenten van het ROC op bezoek op het hoofdkantoor van Strukton in Maarssen. Zij werken aan een casus gebaseerd op een bestaand project. Op deze manier maken zij kennis met het ontwerp-, realisatie- en beheerproces van integrale projecten. Tevens is dit een unieke werkwijze waarbij studenten met verschillende expertises deelnemen aan een project. Dit jaar bestaat het team uit studenten van engineering, elektrotechniek en bouwkunde. “Een multidisciplinair team met kennis in verschillende vakgebieden. Het voordeel is dat het team vanuit verschillende invalshoeken creatieve oplossingen bedenkt. Iedere specialist heeft een andere denkwijze en spreekt zijn eigen vaktaal, dit is ook een belangrijk leermoment”, vertelt Tiesma.
Kortom, door het creëren van een realistische beleving maken studenten op een indrukwekkende manier kennis met de werkzaamheden binnen de techniekbranche. Deze werkwijze heeft een motiverend effect op de mensen van onze toekomst. Daarom zetten wij deze trend graag voort!