Bekijk alle artikelen

Projectleider Renee Melis: “Bij Strukton ben je baas over je eigen ontwikkeling”

Projectleider Renee Melis is de eerste vrouwelijke projectleider bij het bedrijfsonderdeel Bovenleiding en Draagconstructies van Strukton Rail. Een uitdagende baan, en dat is precies waar ze blij van wordt.

“Via een detacheringsbureau kwam ik vier jaar geleden bij Strukton Rail terecht. Ik heb Nederlandse ouders, maar ben in Noosa, in het noordoosten van Australië, geboren en opgegroeid. Ik besloot in Nederland te blijven als ik een baan kon vinden bij een bedrijf dat leek op het bedrijf waar ik in Australië werkte als civil engineer. Dat was een groot bedrijf waar veel mogelijk was en waar veel aandacht was voor ontwikkeling en opleidingen.”

Vertrouwen

“Ik ben begonnen als junior werkvoorbereider terwijl ik in Australië al drie jaar werkervaring had. Dat kwam doordat ik wel Nederlands sprak, maar niet kon lezen en schrijven. Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik ondanks die taalbarrière het vertrouwen kreeg en werd aangenomen. En nu werk ik dus sinds januari 2023 als projectleider op het project Groot Onderhoud Schipholtunnel en Ombouw Emplacement Leeuwarden. In de Schipholtunnel passen we onder meer de bovenleidingconstructie en -installatie aan naar een stroomrailconstructie en -installatie. Dat is nodig om de perronhoogte aan te passen zodat reizigers makkelijker in en uit de trein kunnen stappen. In Leeuwarden breiden we de bovenleiding uit op de sporen richting Harlingen en Sneek tot aan het Van Harinxmakanaal. De verbeterde infrastructuur zorgt voor een betere dienstregeling en voor een meer duurzame mobiliteit.”

Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik ondanks die taalbarrière het vertrouwen kreeg en werd aangenomen.

Veel verantwoordelijkheden

“Als projectleider ben ik verantwoordelijk voor ons deel van het project en bewaak ik het budget. Ik houd me bezig met de verrekenbare kosten, controleer of we werken volgens de juiste procedures, richtlijnen en eisen van het contract, of alles volgens het ontwerp gaat en of de materialen en machines beschikbaar zijn. Ook moet ik ervoor zorgen dat iedereen als team met elkaar samenwerkt om het werk gedaan te krijgen. Dat klinkt simpel, maar kan soms wel een uitdaging zijn als je te maken hebt met andere spooraannemers en onderaannemers. Dat zijn allemaal verschillende mensen en persoonlijkheden die op tijd moeten beginnen en moeten weten wat ze moeten doen. Het is een functie met veel verantwoordelijkheden en om het in goed Nederlands te zeggen: ik moet als vrouw wel mijn mannetje staan.”

Quote icon “Bij Strukton ben je baas over je eigen ontwikkeling en kun je alle kanten op als je wilt doorgroeien” Quote icon

‘Meant to be’

“Ik heb de stap van werkvoorbereider naar projectleider gemaakt omdat het belangrijk voor me is om steeds te worden uitgedaagd om het nog beter te doen. Dat zit heel erg in mijn karakter en bij Strukton kun je alle kanten op en ook in de breedte doorgroeien. Je bent hier baas over je eigen ontwikkeling en Strukton investeert in jou. ‘The sky is the limit’ voor mij en ik wil een projectleider kunnen zijn in alle disciplines. De civiele kant ken ik en meer leren in de railinfra is wat ik nu doe. Als ik in Australië was gebleven, had ik daar nu ook een railproject gedaan. Dat ik bij Strukton Rail projectleider ben geworden, ‘was meant to be’.”

Wat vertellen andere collega's?

Artikel

Die afwisseling tussen binnen en buiten spreekt me enorm aan

Lees meer
Lees meer over Die afwisseling tussen binnen en buiten spreekt me enorm aan

Artikel

Samen toewerken naar een fysiek resultaat, dat is het mooie aan dit werk

Lees meer
Lees meer over Samen toewerken naar een fysiek resultaat, dat is het mooie aan dit werk

Artikel

Als projectmanager mag ik mensen bij elkaar brengen om samen iets moois neer te zetten

Lees meer
Lees meer over Als projectmanager mag ik mensen bij elkaar brengen om samen iets moois neer te zetten
Al onze verhalen

Wat maak jij morgen?

Enthousiast geworden over het verhaal van Renée? Dat kunnen we ons voorstellen! Werken bij Strukton is nou eenmaal leuk, uitdagend en geeft mogelijkheden.

Check onze vacatures